TIDENDER 64
Indhold:
Digerydning
Nedtagning af bro
Birkholms nye bihavn
Da telefonen kom til Birkholm
Birkholmsudvalget holder møde
Digereparation
En herlig varm sommer er forbi, og efteråret melder sig. Til vore efterårstraditioner hører, at vi gør et indhug i bevoksningen på digerne, så de kan være stærke og modstå en evt. stormflod.
Vi samles lørdag d. 23. oktober 2010 kl. 9.30 forsynet med gode armkræfter, motorsave og ørnenæb.
Også i år har Tine lovet at lave sin herlige suppe, som smager ekstra godt, hvis vejrudsigten står på regn og rusk. Alene suppen er en rejse til Birkholm værd.
Men…
Giv Tine et praj om, at du deltager i digerydningen, så hun kan lave en passende portion suppe.
Nedtagning af bro
Brolæggerlauget mødes til nedtagning af broen ved Nørrevej
søndag d. 24. oktober 2010 kl. 9.30.
Birkholms nye bihavn
Omsider er arbejdet nu gået i gang med at skabe en god sejlrende til Birkholms Nordhavn. Renden er ganske vist smal, så den skal befærdes med en vis omhu.
Ved indsejlingen ligger en stor sten på styrbords side for indadgående. Stenen er afmærket med to træpæle og en sort bøje. På bagbord side ligger der en rød kugle. Renden ind er afmærket med rød-hvide pæle. Disse skal holdes en meter om bagbord for indadgående.
Oldermanden har sagt god for renden, men anbefaler nervøse sjæle at tage lods ombord – kald kanal 16 vhf.
Hvor dyb er renden så? Ja, tekniske specifikationer foreligger ikke på nuværende tidspunkt, men det forlyder, at det er muligt for Frede at holde sin mobiltelefon oven vande, når han vader i renden.
Birkholm kæmper således en sej kamp for ikke at blive rubriceret under betegnelsen Udkantsdanmark. Vi kan nu prale af at have to havneterminaler – Sydhavnen, hvor der arbejdes på at etablere Gate nr. 3 og Nordhavnen, der en stor del af året har to gates. Hertil kommer så vores lufthavn, en masse hoteller (ganske vist kun til frøerne), en katedral, en højskole, en SuperBrus, 1 supermarked og 2 andre butikker samt en havne-grill..
Kan man ønske sig mere???
Da telefonen kom til Birkholm
”I Aaret 1910 var der Travlhed på Birkholm. Beboerne havde nemlig søgt Staten om at faa indlagt Telefon og det fik de Tilladelse til. De fleste af Mandfolkene var i Deres bedste Alder og var klar over at en Telefon kunde blive til Gavn og det maa vi være Taknemmelig for. Der blev meldt at Arbejdet skulde ordnes i November Maaned men hvor var saa Pladsen. De maatte samles igen for at faa et Resultat. Men min mand kom hjem og sagde at der var ingen Stemning, han mente saa om vi ikke kunde tage den, vi kan da ikke være bekenddt at lade den gaa fra os. Dagen efter kom Hans Henningsen hen og sagde at vihavde sagt ja til Telefonen men det var vel ikke for kort Tid. Nej sagde jeg såfremt der ikke kom Forhindringer. Vi havde et lille Værelse i Gavlen og der bestemte vi os til at der kunde den godt være, det var lidt langt fra Køkkenet.
Den første December var Telefonen klar, vi var under Troense og vi fik vores Instrukser, den første Telefon gjaldt Drejø, det var Niels der talte og så var vi flere der skulde prøve men hvor var den langt borte men forstaaelse kom der da. Marstal var i flere Aar meget utydelig.
Saa kom Aaret 1914 det blev en trist Tid baade med Telefonen og for os alle, det var fire lange Aar der blev straks meldt Indkaldelserne og ingen vidste noget om vor mange der skulle møde der var ingen Radio den Gang saa alt skulde meldes gennem Telefonen og Folk mødte trolig og hørte. Vi fik Ordre til [at] holde telefonen aaben Nat og Dag og vi skulde sove ved Siden af Telefonen vi havde ingen Ekstraklokke. Vi var saa heldig at vi havde en Seng i Loftværelset der flyttede vi saa op. Kl. 12 en Nat ringede Telefonen og med rystende Ben gik jeg ned af Trappen der blev meldt Thisted men der blev ingen Forstaaelse de undskyldte sig med at det var en Fejltagelse og det var jeg glad for men hvor blev Søvnen af. Aarene gik og vi kom ind i Aaret 1918 saa blev der meldt at vi skulde ind under den fynsk Kommunal saa maatte vi igen ordne om. Direktøren gav Ordre om at Telefonen….”
(Uddrag af brev fra Cathrine Mortensen f. Jørgensen, som blev telefoncentralbestyrer i Birkholm nr. 15)
At forholdene den gang så var sådan, at man ikke turde betro kvinder ansvarsfulde jobs, er en helt anden sag, så selv om Cathrine passede telefon/telegraf, så gik kontrakten gennem hendes mand Morten, som det ses af nedenstående brev.
TELEGRAFDIREKTORATET
Kjøbenhavn, den 26. November 1910.
Da den Landtelefonstation, der vil blive oprettet paa Birkholm ifølge Meddelelse fra Drejø Sogneraad vil blive betjent af Dem meddeles det Dem herved, at Stationen aabnes for offentlig Afbenyttelse den 1. December d. A.
Med Bemærkning om, at Sogneraadet herfra er anmodet om at gøre Dem bekendt med de i den afslutttede Overenskomst fastsatte Bestemmelser for Telefonanlæggets Benytttelse fremsendes hoslagt til yderligere Underretning
- to Eksemplarer af det indenlandske Telegrafreglement, hvis Bestemmelser i det væsentlige ogsaa ere anvendelige for udenrigsk Telegramkorrespondance.,
- tre Eksemplarer af et til Vejledning for Telefonstationer udfærdiget Uddrag af nævnte Reglement med Angivelse af nogle Telegramgebyrer,
- to Eksemplarer af Fortegnelse over Telegraf- og Telefonstationer i Danmark, at hvilke det ene er ført à jour til Dato,
- to Eksemplarer af Bestemmelser for Befordring af Telegrammer pr. Telefon.
Ved Telefonapparatets Opstilling forudsættes De at have erholdt Vejledning til Apparatets Betjening, medens De i øvrigt ved Henvendelse til Troense Telegrafstation vil kunne erholde enhver Oplysning vedrørende Behandlingen og Taksering af forekommende Telegrammer og Telefonsamtaler.
Da saavel De selv som de Personer, der benyttes til Telefontjenestens Udførelse og til Udbringning af Telegrammer skulle forpligtes til Overholdelse af Telegraf- og Telefonhemmeligheden, fremsendes hoslagt til dette Øjemed nogle Formularer.
De udfyldte og underskrevne af to Vitterlighedsvidner paategnede Formularer indsendes straks til Telegrafdirektoratet med Angivelse af den Tjeneste, vedkommende skal udføre, hvilken Angivelse kan paaføres selve Formularerne.
Tjenestebreve kunne afsendes ufrankerede, naar de bære Paategningen ”N. P. Befalet Beretning” forsynet med Deres Underskrift.
(Ulæselig underskrift)
/ C. S. Rasmussen
Til
Hr. Fisker Morten Mortensen,
Birkholm
Ib Ivar Dahl skriver i sin bog ”Øhavsfortælling”:
”Telefonforbindelsen blev etableret med søkabel fra Skovballe på Tåsinge og forbandt både Birkholm og Hjortø. Et andet kabel førte til Ærø.
Telefonen i Cathrines butik var offentlig samtalestation og skulle være åben fra klokken fem om morgenen til klokken ni aften. Det hændte af og til, at det ene søkabel var ude af drift, men så gik Cathrine ud til et lille skur på diget ved revet og ændrede forbindelsen til det andet kabel, så man alligevel havde kontakt med omverdenen.
Nogle gårdmænd med Jørgen Henrik Nielsen på Kærsgård som den første fik selv installeret telefon i de følgende år, og Cathrine betjente det lille omstillingsbord i butikken.”
Birkholmsudvalget holder møde
fredag d. 1.oktober. Vigtigste punkter på dagsordenen, hvor vore to repræsentanter – Jan og Gustav – mødes med Ærø Kommunes politikere, er kassationen af postbåden – og den fremtidige besejling af Birkholm. Vi venter i spænding på udfaldet.
BIRKHOLM TIDENDER udgives af Birkholm Beboerforening
ISSN 1601-2623
Ansvarshavende: Johannes Balslev
Abonnementspris pr. årgang 225 kr.
Abonnement tegnes ved henvendelse til Johannes Balslev, Gartnerparken 22, 4654 Faxe Ladeplads. (balslev@fakse-ldp.dk).